(foto’s staan onderaan het verslag)

De kids moesten er even op wachten, maar na vier jaar mochten we dan eindelijk weer het nachtje slapen in de bieb organiseren, inmiddels onderdeel van dorpshuis De Som. Het was een superfeest. Hadden we tijdens de eerste editie 20 kinderen, nu hadden we er 48 waarvan er 40 bleven overnachten. TOP!

Op zaterdag 11 februari mochten de kinderen om 16:00 uur naar binnen met hun spullen om alvast een plek uitzoeken waar ze wilden slapen. Langzaam stroomde iedereen binnen en de kinderen die al een slaapplek gevonden hadden, konden intussen leuke spelletjes doen, zoals sjoelen, het ping-pong-spel, kleuren, lege-flessen-voetbal en bordspelletjes. Nadat alle kinderen binnen waren, mochten ze plaatsnemen in de grote zaal aan de tafels. Chantal heette hen welkom namens de speeltuin en de vrijwilligers en legde kort uit wat we gingen doen, wat de regels waren en vertelde over de activiteiten die op de planning stonden.

Daarna mochten de kinderen naar de gymzaal, waar Kimberley de kinderen bezighield met leuke spelletjes terwijl de andere vrijwilligers aan de slag gingen met de voorbereidingen voor het avondeten. Er stonden pannenkoeken en Pita Pizza’s op het menu. Per groepje mochten de kinderen uit de gymzaal naar de tafel om hun eten te bereiden (ze  mochten hun pita pizza zelf laten beleggen waarna ze gebakken werden) en wat te drinken pakken.

Na het eten gingen we in drie groepjes buiten het spel Jachtseizoen spelen. Dat was best nog lastig, want terwijl de groep met jagers alvast op pad ging, stond de groep met boeven binnen nog gezellig te keuvelen met de andere groep jagers. Maar goed, toen het kwartje eindelijk viel ging de groep met boeven alsnog snel op pad. Er werden twee rondes gespeeld, maar helaas waren de jagers de boeven net te snel af.

Terug in de bieb schoven de kinderen weer aan tafel, want ze konden cakejes gaan versieren met hagelslag en slagroom en limonade drinken. Zo konden ze ook even bijkomen van het rennen buiten. Na het smikkelen mochten ze even iets voor zichzelf doen tot de volgende activiteit. En toen was het tijd voor snoepbingo met Saskia, terwijl een ander besloot lekker een boekje te gaan lezen of even een momentje van rust zocht met het lego dat we mochten lenen van de bibliotheek Rijn en Venen (waardoor onze dank!).

Na het aantrekken van hun pyjama’s, konden de kinderen nog een leuke film kijken op het grote scherm en werden ze tussendoor getrakteerd op chips, popcorn en limonade. De een ging onderuit gezakt op de bank, de ander trok zijn of haar net geïnstalleerde en opgemaakte bed naar de grote zaal om daar lekker op te gaan chillen.

Na de komische film was de dag echt afgelopen. Netjes werden er nog tanden gepoest en was er nog een kussengevecht voor het slapengaan. Maar rond middernacht moest echt iedereen naar bed. Zachtjes praten mocht nog, maar de regel was: in bed blijven! Hoe toevallig is het altijd dat kinderen dan toch opeens weer naar de wc moesten of water wilde drinken. Na “slechts” twee uur was het daadwerkelijk stil en konden de vrijwilligers bijkomen van een drukke, maar supergezellige dag. Tot 5 uur in de nacht opeens de radio van het dorpshuis uit zichzelf muziek ging afspelen, maar gelukkig werden de kinderen daarvan niet wakker.

De volgende ochtend rond half 7 gingen de eerste oogjes (en snaveltjes) weer open. Terwijl de croissantjes in de oven gingen en de tafels werden gedekt, konden kinderen meedoen met de ochtendgym (dat eigenlijk meer weghad van een ochtenddisco). En konden de kinderen die dat wilde lekker gaan knutselen. Ze mochten een houten plaat gaan beschilderen of pompom-monsters en armbandjes maken.

Nadat de croissantjes bruin gebakken uit de oven kwamen, schoven de kinderen aan tafel om te genieten van een heerlijk ontbijtje met alles erop en eraan. Er was daarna nog tijd om even te gaan lasergamen en te voetballen in de gymzaal. Maar aan alles komt een einde: het was rond half 10 echt tijd om hun spullen in te gaan pakken want rond 10:00 uur zouden de ouders hen komen ophalen.

De vrijwilligers van speeltuin De Rode Wip hebben genoten van deze superleuke activiteit. Onze verwachtingen zijn overtroffen en we hebben nu al zin om de volgende editie te gaan organiseren.

We bedanken onze vrijwilligers: Saskia, Michael, Sofia en Kimberley, onze maatschappelijke stagiaires Jaeda, Ian, Julia, Ilse en Anouk. En de extra nodige handjes van Wendy, Melanie en Veronique.

In het bijzonder bedanken we natuurlijk dorpshuis De Som en Bibliotheek Rijn en Venen dat we gebruik mochten maken van de bibliotheekruimte. De afdeling Programmering Bibliotheek Rijn en Venen bedankt dat we 10 dozen met lego mochten lenen. Tussen de activiteiten door merkten we dat veel kinderen hier gebruik van maakten om even een momentje van rust te vinden.

Er komt zeker een volgende editie. We weten nog niet of dat in net najaar wordt of volgend jaar omstreeks deze tijd. Hoeveel kinderen we kunnen toelaten hangt echt af van de hoeveelheid beschikbare vrijwilligers. Dus nu je dit weet…. wil je je aanmelden als vrijwilliger? Meld je alvast aan info@derodewip.nl of 06-12608074 (Chantal)