WAT IS EEN TECHNIEKCLUB?

Een techniekclub leert kinderen omgaan met allerlei soorten gereedschappen en hoe deze veilig en effectief te gebruiken. Zoals bijvoorbeeld boren en zagen. Verder leer je projecten te ontwerpen (op papier of op de computer) en uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een vogelhuisje of vliegtuigje dat echt kan vliegen. Zodra de kinderen eraan toe zijn breiden we uit naar bijvoorbeeld elektronica. Maar ook projecten als een band leren plakken of een fiets uit elkaar halen en weer terug in elkaar zetten, maken onderdeel uit van het aanbod van de club.

Foto: tijdens de jeugdvakantieweek leerden de kinderen bij de JTC een zeepkist bouwen

VOOR WIE IS DE TECHNIEKCLUB?

Onze techniekclub is op dit moment geschikt voor jongens en meisjes van groep 7 en 8 van de basisschool. Mede doordat we werken met echt gereedschap is dit voor jongere kinderen niet geschikt. We zijn ook bezig met het opzetten van activiteiten op gebied van techniek voor jongere kinderen. Hierover later meer.

We benadrukken graag dat als kinderen zich aanmelden voor de JTC, wij verwachten dat ze serieus aan de slag gaan. We houden van een grapje en een dolletje, maar we werken met serieus gereedschap. Veiligheid staat voorop en dat kan alleen als we onze aandacht erbij houden.

WAAROM EEN TECHNIEKCLUB?

In een tijd waarin de focus ligt op vaardigheden op de pc, laptop, tablet of IPad, wordt nog wel eens vergeten dat je meer kan met je handen. Vaak weten de kinderen uitstekend hoe ze hun telefoon moeten instellen, maar hoe ze correct een hamer of schroevendraaien moeten gebruiken laat nog wel eens te wensen over. Met de techniekclub leren de kinderen basisvaardigheden waar ze hun hele leven mee uit de voeten kunnen.

WIE ZIJN BETROKKEN BIJ DE TECHNIEKCLUB?

Op dit moment bestaat de techniekclub uit zes vrijwilligers: Cees Selhorst, Evert van de Berg, Johan Koekoek, Henk Vonk en Didi Steenbergen. Richard Brommers houdt zich “achter de schermen” bezig met de administratie en PR en is het aanspreekpunt voor vragen over de JTC. “Opa Cees” kennen de kinderen vast nog wel van de Huttenbouw, waar hij als oppertimmerman de kinderen bijstond en adviseerde over het veilig bouwen van hun hut. De andere vrijwilligers zullen zich later nog voorstellen. Vrijwilligers zijn nodig om deze club goed te laten draaien. Aanmelden als vrijwilliger kan via JTC@derodewip.nl.

WAAR IS DE TECHNIEKCLUB?

De JTC vindt plaats in de gymzaal in dorpshuis De Som. Het dorpshuis is gelegen aan de Joseph Haydnlaan 5, 2396 GJ, Hazerswoude-Rijndijk.

WANNEER IS DE TECHNIEKCLUB?

De techniekclub gaat van start op woensdag 13 september 2023. Vervolgens wordt 2 x per week, op de woensdag- en zaterdagmiddag tussen 13:30 en 16:00 uur, technieklessen gegeven. Tussendoor is er pauze om wat te drinken en wat lekkers. Gezien het hoge aantal aanmeldingen van kinderen en het lage aantal vrijwilligers kunnen kinderen vooralsnog 1 x per week meedoen. Op die manier komt ieder kind aan de beurt. Geef daarom aan bij aanmelden welke dag jouw kind de voorkeur geeft. Kan allebei de dagen? Geef dit aan zodat de vrijwilligers makkelijker kunnen plannen en schuiven. Op dit moment zijn we beperkt tot een max van 16 kinderen per bijeenkomst.

WAT KOST DEELNAME AAN DE TECHNIEKCLUB?

Vooralsnog zijn aan deelname geen kosten verbonden. Door sponsoring van bedrijven als Schouls BV en TIB de Boer kunnen we de lessen gratis aanbieden. Uiteraard staat het ouders vrij om een donatie te doen.

EIGEN RISICO

Alle vrijwilligers van onze jeugdtechniekclub hebben ruime ervaring op het gebied van omgaan met (elektrische) gereedschappen en materialen. We streven ernaar om een veilige en educatieve omgeving te bieden voor onze deelnemers. Ondanks al onze inspanningen om veiligheid te waarborgen, is het belangrijk om te begrijpen dat deelname aan onze activiteiten altijd gepaard gaat met een zekere mate van risico. Deelname aan de Jeugdtechniekclub is op eigen risico!

INSCHRIJFORMULIER

Lijkt het je leuk om mee te doen met de Techniekclub? Schrijf je in via onderstaand formulier en we nemen snel contact met je op. Maar let wel, bij voldoende animo kom je terecht op de wachtlijst.