Jeugd Techniekclub

Jeugd Techniek Club Rijndijk op vakantie

De  begeleiders van de Jeugd Techniek Club, die bijna iedereen kent als de JTC, hebben zaterdag 16 juni voor de laatste keer dit schooljaar de deelnemende leerlingen van groepen 7 en 8 van de basisscholen les gegeven in het veilig omgaan met gereedschappen. Dat bij mooi weer, wat eigenlijk maar sporadisch voorkwam, de animo een stukje minder werd, was geen verrassing want ook het buitenspelen met vriendjes en vriendinnetjes is natuurlijk ook heel erg leuk.

Voor de begeleiders Didi, Evert, Henk en Cees is het ook wel fijn om eens wat meer tijd te krijgen voor hun eigen bezigheden en hobbies. Elke woensdag- en zaterdagmiddag gaven zij de leergierige kinderen in het dorpshuis de Som, les in vele wisselende vaardigheden, als ontwerpen, timmeren, schilderen en alles wat nodig bleek. Diverse soorten machines, uiteraard onder toezicht, bedienden zij uiteindelijk alsof zij nooit anders gedaan hadden. Boormachines, schroefmachine, schuurmachine, decoupeerzaag en de elektrische figuurzaag gebruikten zij om hun zelf bedachte ontwerpen uit te voeren.

Als klap op de vuurpijl bouwden zij zelfs hun eigen nieuwe berging op het buitenterrein van het buurthuis. Een gedeelte van de bestaande rijwielstalling werd verbouwd tot berging c.q. zaagruimte. Ze stelden zelf de bekisting en ankerbouten voor de betonnen rand, mixten en storten beton, timmerden de frames in elkaar en bekleden die met multiplex platen. Nadat alles nog een mooie kleur kreeg met een vrolijke smiley als kers op de taart, maakte dat zij terecht echt met trots terug kunnen kijken op hun eigen leerlingbouwplaats.

Dat het initiatief van de JTC een vervolg krijgt is zeker, alleen zal er nog het e.e.a. aangepast moeten worden in de planning nu m.i.v. het nieuwe schooljaar bij de Tweeklank het geplande continuerooster, van 8.45 uur tot 14.00 uur, weinig ruimte overlaat van de vrije woensdagmiddag. Na zo’n lange schooldag zal de energie bij de kinderen dan zeker ook niet meer optimaal zijn.

Tot het volgend schooljaar hoeven deze timmerjongens en meisjes niet te wachten om hun opgedane ervaringen in de praktijk te brengen, want net als vorig jaar organiseert de JTC tijdens de huttenbouw net als vorig jaar weer een zeepkistenrace. Groepjes van 4 kinderen kunnen zich daarvoor gratis inschrijven op de site van speeltuin de Rode Wip. Alle materialen, ook voor de paddocks worden beschikbaar gesteld door de beide sponsoren Schouls Weg- en Waterbouw uit Koudekerk en Technisch Installatie Bedrijf de Boer uit Hazerswoude. En belangrijk, het aantal deelnemende teams is verhoogd van 4 naar 6.

Uiteraard wordt de bouw van de zeepkisten begeleid door de vrijwilligers van de JTC, maar alleen wordt het voor hen een te grote opgave. Ouders maar ook opa’s, die het leuk vinden om een team te begeleiden met het timmeren van hun zeepkist zijn van harte welkom om een paar dagen gedurende enkele uren leiding te geven aan een team. Ook voor de begeleiding van de lessen in de Som zijn nog steeds vrijwilligers brood nodig. Het hoeft echt niet elke week, om de week een middag of elke maand een keer, alle inzet wordt zeer gewaardeerd.

Dit vind je misschien ook leuk...